Ofte stillede spørgsmål

Behandling Ryg 470X265

Få herunder svar på en masse spørgsmål vedrørende kiropraktisk behandling:

Hvad er en kiropraktor?
Er det farligt at gå til kiropraktor?
Gør det ondt?
Hvorfor siger det knæk, og hvad er "knækket"?
Får jeg løse led eller slidgigt af behandling?
Hvilke behandlingsmetoder benytter kiropraktoren?
Hvad er manipulation?
Er effekten af kiropraktisk behandling videnskabelig bevist?
Hvor mange behandlinger skal der til?
Skal jeg have en henvisning fra egen læge for at komme i behandling?
Dækker min sundhedsforsikring hos Otterup Kiropraktik?
Dækker Sygeforsikring Danmark behandling hos Otterup Kiropraktik?
Kan spædbørn få kiropraktik behandling?
Kan spædbørn have gavn af kiropraktik behandling?
Kan jeg selv frit vælge en kiropraktor?
Kan jeg skifte kiropraktor hvis jeg er utilfreds?
Må man gå til kiropraktor når man er gravid?
Hvor gammel skal man være før man må gå til kiropraktor?
Må en kiropraktor udskrive smertestillende?
Hvad er kiropraktik?
Hvad er Funktionel Neurologi?
Hvor er Otterup Kiropraktik placeret?
Hvordan kan kiropraktik afhjælpe migræne?
Hvor lang tid går der før man kan mærke effekten af behandlingen?
Hvorfor vælge en kiropraktor?
Hvordan forløber en konsultation?
Har læger og kiropraktorer et samarbejde?
Er det vigtigt at blive behandlet hurtigt?
Kan jeg med hypermobile led modtage kiropraktisk behandling?
Kan jeg selv gøre noget for at imødekomme kroniske smerter ved siden af mine behandlinger?
Skal jeg lave øvelser ved siden af mine kiropraktiske behandlinger?
Hvordan er I altid opdateret på de nyeste behandlingsmetoder?
Hvor længe skal jeg gå hos en kiropraktor?
Hvordan behandler en kiropraktor?
Hvor ofte må man modtage behandling hos en kiropraktor?
Hvad betyder det, at et led er låst?
Skal jeg bruge is eller varme på mine smerter?

Har du flere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte klinikken for yderligere information. 

Hvad er en kiropraktor?

En kiropraktor er en specialist inden for hele bevægelsesapparatet, og ikke som mange tror kun en specialist for behandling af ryggen.
 
Behandling hos en kiropraktor kræver ingen henvisning fra egen læge, da kiropraktoren er autoriseret og derfor på lige fod med læger og tandlæger må behandle patienter.

Kiropraktoren er forpligtet til selv at stille en diagnose, inden behandlingen igangsættes, og har desuden helt andre beføjelser end eksempelvis en fysioterapeut. En kiropraktor kan blandt andet selv tage røntgenbilleder, lave ultralydsscanninger, henvise til offentlige sygehuses røntgen, MR- og CT-scanninger og selv henvise direkte til Rygambulatorium i Middelfart. 

Er det farligt at gå til kiropraktor?

Kiropraktisk behandling kan som al anden virksom behandling have utilsigtede bivirkninger.

Omfattende forskning viser dog, at næsten alle bivirkninger ved kiropraktisk behandling er lette og kortvarige som eksempelvis ømhed eller træthed. Kiropraktisk behandling har desuden langt færre bivirkninger end eksempelvis smertestillende medicin.

Gør det ondt at gå til kiropraktor?

Langt de fleste behandlinger bliver udført uden nogen form for ubehag - overraskende nok selv i de tilfælde, hvor patienter har betydelig smerte i forvejen. Der vil dog altid være nogle behandlingsformer, hvor smerter forekommer. Kiropraktoren gør alt for at du undgår smerter.

Hvorfor siger det knæk, og hvad er "knækket"?

Mange mennesker frygter den knæklyd, der opstår ved manipulation. Det kan virke skræmmende. Der er dog blot tale om den samme lyd, som når man "knækker" fingre.

Når et led manipuleres, øges bevægeligheden af leddet. Lyden skyldes kort fortalt, at man ved manipulationsbehandling overkommer det undertryk, der er i de fleste led. Herved frigives nogle luftbobler, hvorved lyden fremkommer. Lyden skyldes altså ikke, at noget brækker eller rives over, eller at knoglerne skurrer mod hinanden. Lyden skyldes derimod frigivelse af gasbobler fra leddet. Derved opstår den lille "eksplosion", som man hører som en knæklyd.

Ganske som når man knækker fingrene, gør knækket ved en kiropraktisk behandling ikke ondt - tværtimod får leddene tit en følelse af lethed og smidighed.

Hvis du ikke bryder sig om knækket, skal du blot nævne dette for din kiropraktor, som vil forsøge at anvende en anden teknik, så knækket undgås.

Får jeg løse led eller slidgigt af behandling?

Det er en skrøne, at man får løse led eller slidgigt af at blive behandlet af en kiropraktor.

Selv ved gentagne behandlinger får man ikke løse led. Tværtimod normaliseres leddenes og musklernes funktion, hvilket må formodes at forebygge slidgigt, da adskillige videnskabelige undersøgelser viser, at led med dårlig funktion fører til slidgigt.

 

Hvilke behandlingsmetoder benytter kiropraktoren?  

Der anvendes manipulation


Manipulation af led er en behandlingsmetode, der har været anvendt siden oldtidens Egypten. De første dokumenterede beskrivelser af anvendelsen af manipulation til rygsøjlen daterer sig således flere tusinde år før Kristi fødsel. Kiropraktik er en gammel og testet metode.

Mange kontrollerede undersøgelser har vist effekten af manipulation for en række lidelser og smertetilstande i bevægeapparatet. Derudover bliver manipulation anbefalet i danske og internationale retningslinjer som én af flere behandlinger for smerter i nakke samt i ryg. 

Hovedindikationerne for anvendelse af manipulation er smerter og funktionsindskrænkning i ryggen og bækken, visse former for hovedpine, iskias samt ved visse former for smerter og funktionsindskrænkning i de perifere led som hofte, knæ, fod/ankel, skulder, albue og håndled/fingre.

Disse lidelser optræder hos mere end halvdelen af befolkningen hvert år og resulterer i betydelige samfundsmæssige omkostninger i form af sygefravær og helbredsbetingede pensioner.

Hvad er manipulation? 

Manipulation er betegnelsen for en behandling, hvor en kiropraktor med sine hænder separerer ledfladerne i et led ved hjælp af et hurtigt impuls. Behandlingen ledsages af et hørbart ”knæk”. Lyden fremkommer, fordi det tryk, der er i leddet overstiges.

En manipulationsbehandling består således af følgende elementer:

  • En hurtig impuls med lav dybde
  • En separation af ledfladerne
  • En mekanisk respons i form af en hørbar lyd ("knækket")

Virkningsmekanismerne bag manipulation kendes ikke fuldt ud. Det er dog bevist, at manipulation stimulerer de mekaniske følere, der er i et led. Disse følere (proprioreceptor) registrerer trykket på leddets overflade og giver hjernen oplysning om leddets position og vinkel. I rygsøjlen bliver de små/korte muskler, der forbinder den ene ryghvirvel med dens nabo, strakt, og det hurtige stræk ændrer dermed spændstigheden i musklen.

Begge forandringer hjælper med at regulere leddets bevægelse, hvis det er udført korrekt. Samtidig ændres nervesignaler fra leddets proprioreceptorer og musklens små, men meget aktive følere til rygmarven og hjernen. 

 

Er effekten af kiropraktisk behandling videnskabelig bevist? 

Ja. Flere videnskabelige undersøgelser har bevist en god effekt af kiropraktisk behandling.

Derudover viser undersøgelserne, at den bedste behandling til akutte (kortvarige) smerter er kiropraktisk behandling, og hvad angår længerevarende smerter (mere end tre måneder) vil kiropraktisk behandling kombineret med genoptræning give det bedste resultat. 

 

Hvor mange behandlinger skal der til?

I forhold til andre behandlingstyper er det kiropraktiske behandlingsforløb ofte kortere.

Hvor mange behandlinger der kræves, vurderes individuelt fra kiropraktor til kiropraktor og fra den ene behandling til den næste - alt efter hvor hurtigt patienten oplever bedring i sin fysiske tilstand.

Eksempelvis vil forløbet for behandlinger af langvarige smerteproblematikker ofte være lange, hvor et akut lændehold typisk kan behandles hurtigt, hvor patienten er smertefri efter ganske få behandlinger.  

Børn vil generelt reagere hurtigt på kiropraktisk behandling, og deres behandlingsforløb vil derfor oftere være forholdsvis korte.    

 

Skal jeg have en henvisning fra egen læge for at komme i behandling?

Nej. Det er ikke nødvendigt med en henvisning fra egen læge for at komme i behandling.

Alle patienter får tilskud fra sygesikring til alle behandlinger, uanset om de er henvist af en læge eller ej. 

 

Dækker min sundhedsforsikring hos Otterup Kiropraktik?

Hovedparten af alle sundhedsforsikringer dækker behandlingsforløb i klinikken.

Der er dog stor forskel på den dækning, en sundhedsforsikring giver. Derfor anbefales du at kontakte klinikken, hvor vi kan hjælpe dig. 

Kontakt klinikken her

 

Dækker Sygeforsikring Danmark behandling hos Otterup Kiropraktik?

Ja, og uden en henvisning fra egen læge. 

  

Kan spædbørn få kiropraktisk behandling?

Ja. Behandlingen af spædbørn (og børn) er tilpasset deres spændstighed i muskler og led, og består således af lette tryk og blide bevægelser af led.

Behandlingen er ikke forbundet med gener eller ubehag for barnet.

Læs mere om behandling og undersøgelse af børn her

 

Kan spædbørn have gavn af kiropraktisk behandling?

Ja, bestemt. Både under fødslen og endda igennem graviditeten kan barnet blive udsat for voldsom belastning, der kan resultere i stive, ømme led og muskler. 

Det er vigtigt at huske på, at en fødsel, på trods af at den er naturlig, er en kraftig belastning for barnet - især nakken og kraniet.

Er der afvigelser fra det normale forløb såsom ved brug af sugekop, sædestilling, store mængder vestimulerende medicin, hvis barnet står skævt i bækkenet, er stjernekigger mv., er der risiko for, at barnet får trykket kraniet, nakken eller ryggen under fødslen.

Dette kan ofte resultere i ubehag eller endda smerter hos barnet, som kan vise sig i form af øget gråd eller en tendens til øget stivhed eller slaphed - eksempelvis hvis barnet foretrækker den ene arm eller det andet ben frem for den/det andet. 

De typiske tegn på dette er, at barnet går i en "flitsbue", sover uroligt samt klynker og presser meget. Barnet kan eksempelvis have en favoritholdning, der kan give et affladet baghoved eller bare et skævt hoved.   

Læs mere om symptomerne ved spædbørn her

Kan jeg selv frit vælge en kiropraktor?

Der er frit valg på alle hylder om du vil have en kiropraktor på Fyn, Otterup, Odense eller Klampenborg. Hvordan bliver man kiropraktor? Det tager i alt 6 år at uddanne sig til kiropraktor med ret til selvstændigt virke. Først skal man tage en 5-årig kandidatuddannelse på Syddansk Universitet. Denne uddannelse hedder Klinisk Biomekanik. Herefter skal man have en 1 årig såkaldt turnusuddannelse for at kunne starte egen kiropraktisk klinik.Det er obligatorisk for alle kiropraktorer i Danmark at løbende efteruddanne sig med den nyeste viden.

Kan jeg skifte kiropraktor hvis jeg er utilfreds?

Ja, du kan frit skifte behandler midt i et behandlingsforløb. Må en kiropraktor tage røntgenbilleder? Ja, det må en kiropraktor godt, men det er de færreste klinikker der har røngenudstyr.

Må man gå til kiropraktor når man er gravid?

Du kan uden problemer opsøge en kiropraktor under din graviditet og modtage behandling. Du skal dog altid oplyse din kiropraktor om graviditeten før behandlingen påbegyndes.

Hvor gammel skal man være før man må gå til kiropraktor?

Alle aldersgrupper kan have gavn af kiropraktik – både spædbørn og ældre modtager regelmæssigt kiropraktiske behandlinger.

Må en kiropraktor udskrive smertestillende?

En kiropraktor kan hjælpe dig med at behandle smerter og da vi udøver funktionel neurologi kan vi også hjælpe med andre problemer, såsom svimmelhed. En kiropraktor kan dog ikke udskrive receptpligtig medicin, men kan ofte rådgive om ikke-receptpligtig medicin, som kan købes på apoteker og anden håndkøb.

Hvad er kiropraktik?

Kiropraktik er et sundhedsfag, som læses på universitet nøjagtigt som medicin med mere. Uddannelsen tager sammenlagt 5 år, og efterfølgende findes en turnusuddannelse på et år, som skal gennemføres før egen klinik kan åbnes. Kiropraktikken er en del af sundhedsvæsenet og er autoriseret af Patientsikkerhed. Kiropraktikken søger at finde ud af hvad der ligger til grund for smerter og problemer.

Hvad er Funktionel Neurologi?

Funktionel neurologi kan findes i et kiropraktisk forløb, og har et særligt fokus på hjernens og kroppens samarbejde. Det fungerer som et redskab til undersøgelser og behandling af dysfunktioner i nervesystemet. En kiropraktor, der udøver funktionel neurologi, undersøger koordination af øjne, balancer og reflekser i kroppen. I behandlingsforløbet vil oftest indgå hjemmetræning, der fungerer som et supplement til behandlingen.
Funktionel neurologi kan benyttes i forbindelse med følgende:
Hovedpine
Hjernerystelser
Svimmelhed
Piskesmæld
Migræne
Behandling af børn
Hos Otterup Kiropraktik udøves både traditionel behandling og funktionel neurologi, der har fokus på nervesystemet.

Hvor er Otterup Kiropraktik placeret?

Otterup Kiropraktik er placeret på det nordlige Fyn i Otterup, og vi foretager derfor behandlinger på beboere fra hele Fyn og også trekantsområdet. Uanset hvor du er bosat, så er du altid velkommen til at booke en tid hos os.

Hvordan kan kiropraktik afhjælpe migræne?

En kiropraktor kan behandle fejlfunktioner i nakkehvirvelsøjlen, som kan hjælpe med at reducere hyppigheden og graden af smerter. Migrænepatienterne vi behandler lider oftest også af spændings- eller nakkehovedpine. Behandling af nakkens muskler og leddene viser ofte en virkning på hovedpinerne. Behandlinger nedbringer som sagt også oftest hyppighed og intensitet af migræneanfald.

Hvor lang tid går der før man kan mærke effekten af behandlingen?

Effekten af behandlingen kan mærkes på forskellige tidspunkter alt efter hvad du modtager behandling for. Ved kroniske forstyrrelser af eksempelvis nervesystemet kan effekten af behandlingen mærkes gradvist gennem både uger, måneder og år – ved en kronisk lidelse kan en behandling ikke altid afhjælpe problemet øjeblikkeligt.

Hvorfor vælge en kiropraktor?

Kiropraktik kan afhjælpe mange smerter og problemer. Kiropraktikken kan for mange være en nødvendighed for at skabe og vedholde optimal sundhed. Normalt når vi snakker om sundhed, så indebærer dette motion og sund kost, som i kombination sikrer dig en sund krop. Dog kan du ikke uden et velfungerende nervesystem opnå denne sundhed og følelsen af velvære – dette kan kiropraktikken hjælpe dig med. Vi kan blandt andet afhjælpe dig med migræne, svimmelhed og meget mere, som du kan læse om her på siden.

Hvordan forløber en konsultation?

Når du møder op til din aftalte konsultation vil du blive modtaget af vores sekretær. Derefter vil vi foretage en grundig samtale om dine problemer, som vil følge af en undersøgelse og derefter en diagnose – vi vil herigennem forklare dig om hvad der er til grund for dine problemer. Hvis disse problemer kan behandles gennem kiropraktik, så vil vi tilbyde dig et passende behandlingsforløb.

Har læger og kiropraktorer et samarbejde?

Lovgivningen forpligter til et samarbejde mellem disse to, for at sikre et bedre forløb og en bedre behandling for patienten.

Er det vigtigt at blive behandlet hurtigt?

Vores erfaring er, at det giver bedst mening, at se en kiropraktor så hurtigt som muligt. Selvom nogle problemer, såsom rygsmerter, kan gå i sig selv efter nogle dage eller en uges tid, så ser vi oftest, at problemet vil vende tilbage. Jo før du ser en kiropraktor med nyopståede problemer eller kroniske lidelser, jo før kan vi hjælpe dig med at komme i bedring og blive rask igen.

Kan jeg med hypermobile led modtage kiropraktisk behandling?

Ja, det kan du sagtens. Selvom du har hypermobile led, så kan du som alle andre opleve låsninger i leddene. Vi anbefaler altid, at du informerer din behandler om hypermobiliteten, og så vil vi desuden kun behandle på dine led, som lider af indskrænket bevægelighed. Før behandlingen har vi altid en samtale, hvor du får mulighed for at informere om din tilstand og eventuelle bekymringer.

Kan jeg selv gøre noget for at imødekomme kroniske smerter ved siden af mine behandlinger?

Kroniske smerter kan du oftest selv lindre ved brug af varmebehandling – eksempelvis gennem varmepuder. Vi anbefaler desuden, at du altid med måde holder din krop i gang.

Skal jeg lave øvelser ved siden af mine kiropraktiske behandlinger?

Hvis vi efter konsultationen af dine lidelser mener, at vi kan hjælpe dig med et kiropraktisk forløb, så vil du oftest til de fleste problemer få et tilrettelagt program med nogle få øvelser, som kan hjælpe dig med at imødekomme dine problemer og afhjælpe effekten af dem.

Hvordan er I altid opdaterede på de nyeste behandlingsmetoder?

Som kiropraktorer sørger vi for altid at holde os opdaterede på hvad der sker indenfor vores område. For at kvalitetssikre vores behandlinger går vi desuden op i efteruddannelser og kurser, så vi er opdaterede på det nyeste indenfor vores felt.

Hvor længe skal jeg gå hos en kiropraktor?

Det er vigtigt at vedligeholde den behandling man har modtaget, hvis dette er nødvendigt i forhold til ens problem. For de fleste patienter afsluttes behandlingerne, når symptomerne ikke længere er til stede og du ikke oplever flere gener. Nogle patienter med specifikke problemer vil blive anbefalet at modtage nogle vedligeholdelsesbehandlinger, som sikrer, at problemet er helt væk og ikke kommer snigende tilbage. Dette vurderes fra patient til patient og sker i en dialog mellem kiropraktor og patient.

Hvordan behandler en kiropraktor?

En stor del af behandlingerne hos en kiropraktor handler om frigørelsen af led, som er låst i en forkert stilling, der kan give mindre bevægelighed. Ud over frigørelsen benytter en kiropraktor sig også af mange lignende teknikker, som en fysioterapeut. Du vil derfor opleve bløddelsteknikker, som indebærer massage og stræk.

Hvor ofte må man modtage behandling hos en kiropraktor?

Så ofte som det er nødvendigt for det givne problem – hvor ofte en behandling er nødvendig afgøres af bevægeligheden i leddet eller rygsøjlen. Ved nedsat bevægelighed kræves der manipulation, og ved for megen bevægelighed i et led, så vil kiropraktoren ikke behandle det givne led.

Hvad betyder det, at et led er låst?

Et låst led indebærer, at der enten er nedsat bevægelighed eller ingen bevægelighed i leddet. Hvis et led ikke kan bevæge sig tilstrækkeligt, hvilket ofte sker som følge af en længerevarende belastning, kan der opstå irritation i og omkring leddet, som medfører en yderligere tilspænding.

Skal jeg bruge is eller varme på mine smerter?

Både is og varme kan være effektive i lindringen af smerter. Vi anbefaler dog som hovedregel, at is benyttes til nyligt opståede eller akutte smerter, da isen bedøver de små nerveender, som sender information om smerterne videre til centralnervesystemet, hvorfor isen kan virke smertelindrende. Isen kan desuden nedbringe lokal hævelse, da der sker en større blodgennemstrømning, så snart isen fjernes. Varmen virker i stedet beroligende og muskelafslappende. Hvis du lider af gigtsmerter vil vi desuden anbefale dig at anvende varme, da kulden kan forværre ledsmerter. Brug i stedet eventuelt en varmepude.

Åbningstider

Mandag: 08.00 - 18.00

Tirsdag:  08.00 - 17.00

Onsdag:  08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 15.30

Fredag:   08.00 - 12.00

Weekend: www.kiropraktorvagtsyd.dk

Priser og tilskud

Se priser for behandling

Gennem den offentlige sygesikring får du automatisk tilskud til alle behandlinger ved Otterup Kiropraktik.

Du kan også få tilskud gennem:

Sygesikring Danmark

Sundhedsforsikringer